Cyklo Českou Kanadou

Česká Kanada

Původně propagační název pro jindřichohradecko (autorem je novinář a propagátor zdravého života Jaroslav Arnošt Trpák ve 20. letech 20. století). Název se ujal a dnes už této oblasti prakticky nikdo jinak neřekne. Geograficky se jedná o oblast lesů a lesních jezer mezi Slavonicemi, Českým Rudolcem, Novou Bystřicí a Kunžakem. Původně ještě Jindřichův Hradec a Počátky. Právě pro přírodní charakter krajiny, početné vodní hladiny a rozsáhlé lesní komplexy, i pro poněkud sychravější podnebný ráz, je tato oblast nazývána Českou Kanadou.

Turisticky velmi zajímavá oblast, vhodná pro pěší turistiku, cykloturistiku a v zimě pro běžkažení. Krásná příroda plná různých remízků, bludných balvanů, jezírek a rybníků doplněná historickými místy, jako Slavonice, hrad Landštejn, Maříž, úzkokolejnou dráhou z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice, rašeliništi a mnoha dalšími zajímavostmi.

Geokešing a cyklo

No a protože jsme stránka zabývající se geokešingem, tak je na čase vám představit i zepár zajímavých keší pro cyklistické vyžití v České Kanadě. A jen pár slov úvodem. Česká Kanada není rovina a tak se připravte na kopečky, ďolíky, skály a písčité cesty a cestu tak trochu nahoru a dolů. Nicméně díky bývalému přihraničí s Rakouskem, je plno cest zpevněných a dnes pořád docela dobře udržovaných. Pozor díky přihraničí tu není zatím mnoho občerstvoven, neb zvláště u hranic je osídlení řídké.

Cyklo kešky v okolí

Při lovu těchto keší samozřejmě narazíte na mnoho dalších pěkných keší a míst jen tak namátkově série zaniklých vesnic, trojmezí, keše u hradu Landštejn, mnoho keší u rybníka Zvůle (Ďáblova prdel, Wicca, Ďáblův chléb a další čertoviny), keše u Českého Rudolce zaměřené na lupiče Grázla a to jak denní tak noční provedení, Slavonice a okolní bunkry... No a pro mnoho keší se dá zajet i do sousedního Rakouska.
Takže příjemné keškování v České Kanadě 😎

[huge_it_maps id="10"]

Spread the love
  • 4
    Shares
  • 4
    Shares
DrakMrak

DrakMrak

Geokačerem od roku 2008 a snad i nějaký ten pátek ještě...

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..